Wij zijn:

Louis Versteegen & Wilma van Goor en wij zijn al enkele jaren samen werkzaam in Gezinshuis de Schutse. Met twee vervangend gezinshuisouders, twee facilitair medewerksters en twee behandel coördinatoren zijn wij het team binnen de Schutse. De Schutse biedt de mogelijkheid voor een HBO-stageplek. Louis heeft een carrière bij Justitie afgerond, terwijl Wilma altijd heeft gewerkt binnen de (jeugd)hulpverlening. Samen hebben wij veel ervaring met crisisopvang van pubers en pleegzorg voordat we het gezinshuis zijn gestart.

Samen met maximaal 10 jongeren wonen we in een ontzettend mooi pand, gevestigd in Zaltbommel. Dit mooie pand was vroeger een oud weeshuis genaamd ‘’De Schutse’’ en stamt uit 1800. Er is erg veel ruimte binnen en buiten ons prachtige huis. Wij houden beide van dieren, momenteel hebben we er honden en kippen. We wonen en werken hier nu sinds 2011.

Uitgangspunten

Wij hebben binnen het gezinshuis plaats voor 4 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar. De behandeling en begeleiding die wij de jongeren bieden, geeft hen de kans zich te ontwikkelen.
Op de bovenste etage zijn 3 appartementen waar plek is voor zelfstandigheidstraining vanaf 16 jaar. Het zoeken naar de mogelijkheden en uitdagingen van de jongere om te groeien naar zelfstandigheid, is een van de uitgangspunten. Hier sluiten we op aan en maken samen met onze gedragswetenschapper een behandelplan met concrete werkdoelen voor en met de jongere.

De Buren biedt zorg en ondersteuning voor maximaal drie (jong) volwassenen in zelfstandige appartementen. Het huis is gelegen naast gezinshuis De Schutse. Om een zo optimaal mogelijke situatie te creëren en de juiste ontwikkeling te stimuleren is er sprake van zoveel mogelijk zelfstandigheid en zelfverantwoordelijkheid met altijd een achterwacht van het gezinshuis.

Een belangrijk gegeven waar we mee willen werken, is het sociale netwerk van de jongere. Iedereen heeft een eigen verleden en reden dat ze in ons gezinshuis wonen. Als het mogelijk is om familie of netwerk te betrekken in de hulpverlening of het leven van de jongere, zal dat een van de doelen zijn waar we aan werken.

Indicaties

Alle jongeren die bij ons wonen hebben een indicatie vanuit jeugdzorg of WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Wij vinden het belangrijk dat de jongeren achter het wonen en verblijf bij ons staan en indien mogelijk de ouders ook. Drugsgebruik, agressie, ernstige psychiatrische problematieken schadelijk gedrag voor de andere jongeren zijn belangrijke redenen om jongeren niet op te nemen in ons gezinshuis.

Methodiek

In het gezinshuis willen we door structurering, kaders en regels een voorspelbaar, veilig en leerbaar klimaat creëren. De nadruk ligt vooral in onze werkwijze op het aanleren van positief gedrag en het bekrachtigen van dit gedrag. Oplossingsgericht werken en competentie vergrotend werken zijn de belangrijkste methodieken, samen met kids’ skills.