Wij zijn:

Louis Versteegen & Wilma van Goor en wij zijn al enkele jaren samen werkzaam in Gezinshuis de Schutse. Met 2 vervangend gezinshuisouders die parttime werken, een facilitair medewerkster en een behandel coördinator zijn wij het team binnen de Schutse. Louis heeft een carrière bij Justitie afgerond, terwijl Wilma altijd heeft gewerkt binnen de (jeugd)hulpverlening. Samen hebben wij veel ervaring met crisisopvang van pubers en pleegzorg voordat we het gezinshuis zijn gestart.

Samen met 6 jongeren wonen we in een ontzettend mooi pand, gevestigd in Zaltbommel. Dit mooie pand was vroeger een oud weeshuis genaamd ‘’De Schutse’’ en stamt uit 1800. Er is erg veel ruimte binnen en buiten ons prachtige huis. Wij houden beide van dieren, momenteel hebben we er honden en kippen. We wonen en werken hier nu sinds 2011.

Uitgangspunten

Wij hebben binnen het gezinshuis plaats voor 5 kinderen. Op de bovenste etage zijn 4 appartementen waar plek is voor begeleid/beschermd wonen. Het zoeken naar de mogelijkheden en uitdagingen van het kind om te groeien naar zelfstandigheid, is een van de uitgangspunten. Hier sluiten we op aan en maken samen met onze gedragswetenschapper een behandelplan met concrete werkdoelen voor en met de jongeren.

Een belangrijk gegeven waar we mee willen werken, is het sociale netwerk van het kind. Ieder kind heeft een verleden en reden dat ze in ons gezinshuis wonen. Als het mogelijk is om familie of netwerk te betrekken in de hulpverlening of het leven van het kind, zal dat een van de doelen zijn waar we aan werken. Om de band met thuis te houden zijn er mogelijkheden om de weekenden en vakanties naar huis te gaan.

Indicaties

Alle jongeren die bij ons wonen hebben een indicatie vanuit jeugdzorg. Wij vinden het belangrijk dat de jongeren achter het wonen en verblijf bij ons staan en indien mogelijk de ouders ook. Drugsgebruik, agressie, ernstige psychiatrische problematieken schadelijk gedrag voor de andere kinderen zijn belangrijke redenen om jongeren niet op te nemen in ons gezinshuis.

Methodiek

In het gezinshuis willen we door structurering, kaders en regels een voorspelbaar, veilig en leerbaar klimaat creëren. De nadruk ligt vooral in onze werkwijze op het aanleren van positief gedrag en het bekrachtigen van dit gedrag. Oplossingsgericht werken en competentie vergrotend werken zijn de belangrijkste methodieken, samen met kids’ skills.

Mogelijkheden

We streven naar een doorstroming naar begeleid/beschermd wonen. Met begeleiding kan de jongere groeien naar zelfstandigheid. Op de 2e verdieping van ons gezinshuis is er de mogelijkheid om in een appartement te wonen. Een deel zal de jongere zelf kunnen invullen met nog een stuk begeleiding van ons om door te groeien naar zelfstandigheid. Jongeren gaan naar school, leren o.a. koken, boodschappen doen en met financiën omgaan, het is “bouwen aan een toekomst” en wat daar voor nodig is. De leeftijdsgrens tot 18 jaar is hierin niet ons uitgangspunt. Wel: Zolang het nodig is en zolang het kan en goed gaat .